Onze webshop is tijdelijk gesloten terwijl wij alles in gereedheid brengen om onze diensten te verbeteren. Binnenkort zal u kunnen genieten van 24u levering en een nóg groter aanbod aan Doe-Het-Zelf-materiaal

6 Veiligheidstips bij Online Winkelen

Published : 16/04/2016 21:19:08
Categories : Veelgestelde vragen

Online winkelen biedt heel wat voordelen: je hoeft je zetel niet uit, je kan rustig prijzen vergelijken, de producten komen als vanzelf tot bij jou aan de voordeur, etc. Helaas hangt er nog steeds een grote donkere wolk boven de 'online shop'.

Doordat je als klant geen verkoper ziet en geld op de, figuurlijke, tafel moet leggen voor je nog maar één product vastgehad hebt, heeft online winkelen een onaangename reputatie opgebouwd. Gelukkig is het zo dat je met een paar tips snel de rotte appels er tussenuit kan halen, om op die manier zonder nagelbijten te kunnen genieten van de bovengenoemde voordelen.

TIP 1: Kijk of de webshop veilig met je gegevens omspringt.

Wil je zeker zijn dat je persoonlijke gegevens goed beveiligd zijn? Let er dan op dat de site van http:// naar https:// verandert wanneer je gegevens worden uitgewisseld. Dit kan je in de meeste browsers ook herkennen aan de URL die vaak voor een deel groen wordt. Dit verzekert je er van dat je account- en betalingsgegevens versleuteld verzameld worden zodat je gegevens niet kunnen opgevangen worden door man-in-the-middle hackers.

TIP 2: Zoek naar contact- en adresgegevens van de webshop.

Bekijk de algemene lay-out en informatie op de website. Vind je de contactgegevens, het vestigingsadres, etc. of maken ze het je moeilijk om ze te lokaliseren? Niet elke webwinkel is natuurlijk een gigant zoals bijvoorbeeld Bol.com, maar dat wil niet onmiddellijk zeggen dat ze slechte bedoelingen hebben. Maar, indien je lang moet zoeken voor je een telefoonnummer of vestigingsadres gevonden hebt, kan je beter op je hoede zijn.

TIP 3: Zorg dat je op voorhand weet hoe de verzending en retour geregeld worden.

Kan je op de website terugvinden hoe lang het duurt voor je een product zal ontvangen, hoeveel extra kosten bij een bestelling komen, BTW in/exclusief, terugzendvoorwaarden, etc.? Indien een webshop in België aan particulieren verkoopt moet de prijs inclusief BTW getoond worden en moet de klant de mogelijkheid krijgen de producten binnen 14 dagen terug te zenden. Let er dus op of er aan deze voorwaarden voldaan wordt! Dit zijn ten slotte jouw rechten als een (online) winkelaar in België.

TIP 4: Wordt er gebruik gemaakt van een veilig betalingsplatform?

Misschien wel het belangrijkste van al is of je betaling veilig verloopt. Je hoort bijna wekelijks dingen over phishing en andere manieren van online oplichting, dat zorgt er natuurlijk voor dat je extra oplettend bent bij het verstrekken van je bankgegevens online. Een gemakkelijke manier om zeker te weten dat je gegevens veilig zijn is wanneer er gebruik gemaakt wordt van een extern veilig betalingsplatform. Bij zo'n platform wordt je bij het afrekenen van je bestelling omgeleidt naar dit platform, zodat je zij veilig je betaling kunnen in orde brengen. Een zeer gekend voorbeeld van dit soort platform is 'Ingenico Payment Services' (het vroegere 'Ogone').

TIP 5: Controleer of de webwinkel een geregistreerd bedrijf is bij de locale overheid.

Verifiëren of de webshop een geregistreerd bedrijf is bij de overheid, kan je in België gemakkelijk door na te gaan of ze een geldig BTW registratienummer hebben. Indien dit bedrijf geregistreerd staat bij de overheid, weet je zeker dat indien er iets mis loopt je ze zeker zal kunnen contacteren.

TIP 6: Neem contact op met de klantenservice.

Ben je nog niet zeker of een website te vertrouwen is? Bel ze even op, een persoonlijk contact zegt vaak veel meer dan een website vol informatie.

Share this content